Dobře zachovalé tvrziště po tvrzi z pol. 14. století, zmiňované k r. 1536 při prodeji vsi. Roku 1546 připojena Čejky z Olbramovic ke Kácovu a bez využití zpustla. Zachovány příkopy a val, zbytky zdiva byly již úplně rozebrány.
Celkový pohled na tvrziště ze svahu pod hospodářským dvorem
Ves Psáře leží v těsné blízkosti dálnice D1 přímo u stejnojmenného exitu na 49. kilometru směrem od Prahy. Zdejší pěkně dochované tvrziště je ukryto poněkud netypicky pod terénní hranou za hospodářským dvorem v blízkosti malého rybníka v jižní části vsi. Nejlépe je jít z návsi od kostela a obecního úřadu cestou mezi domky směrem k jihozápadu. Za posledním stavením se otevírá vlevo pod vámi malé údolíčko s potokem. Ten je třeba přejít a po jeho druhém břehu se vrátit obloukem směrem ke vsi. Před sebou po pravé straně pak zanedlouho spatříte výrazný terénní útvar, kterým není nic jiného než mohutný val, za nímž níže se ukrývá značně zarostlé tvrziště.
Filip Matoušek, 26.1. 2006

Historie
    První zmínka o vsi Psáře se v historických pramenech objevuje až k roku 1352, kdy je doložena existence zdejšího kostela. Ves dlouho patřila Šternberkům a jeden z jejich rodu Zdeslav se v letech 1364-1395 psal přímo seděním na Psářích. Někdy po roce 1400 se ves dostala do držení zemanských majitelů, z nichž se roku 1406 uvádí Majnuš ze Psář; v dalším průběhu století se majitelé často střídali. Z roku 1536

Popis tvrziště
    Tvrz byla založena někdy v polovině 14. století na skalce v údolí pod poplužním dvorem a dodnes ze zde dochovaly výrazné terénní pozůstatky. Především se jedná o hluboký okružní příkop, který byl původně napouštěný vodou z rybníčku chránícího tvrz na severní straně. Na jižní a západní straně ještě opevnění zesiloval mohutný val. Plocha tvrziště je dnes rovná a nejsou zde již patrné žádné

Obrázek Obrázek Obrázek
    Středočeský kraj,  Benešov  (BN),