Elektrárna byla roku 1914 zřízena v říčním km 421,2 Teplé Vltavy jako součást františkovské papírny. Rekonstruována 1991, po povodních 2002 nová turbína. Voda se přivádí 1200 m dlouhým náhonem, čímž se dosáhne spádu 26 m. Instalovaný výkon činí 320 kW.
Elektrárna z levého břehu Teplé Vltavy
Elektrárnu najdeme na pravém břehu Teplé Vltavy při výjezdu silnice II/167 z osady Františkov směrem k vlastní Kvildě. Jez, na kterém začíná náhon, se nachází 1200 m odtud proti proudu. Naproti elektrárně (tedy u zmíněné silnice) nabízí své služby lovecká restaurace manželů Janouškových s nadprůměrnou kvalitou (i cenou) pohoštění. Vzhledem k její nevelké kapacitě se raději předem objednejte.
Ivan Grisa , 7.7. 2009

Vodní elektrárna Františkov u Kvildy

Elektrárna byla roku 1914 (nebo o několik let dříve: prameny se rozcházejí) zřízena v říčním km 421,2 Teplé Vltavy jako součást františkovské papírny. Rekonstruována 1991, po povodních 2002 byla místo původní Francisovy spirální turbíny od firmy Voith osazena nová Bánkiho turbína Wolk. Voda se přivádí 1200 m dlouhým náhonem, čímž se dosáhne spádu 26 m. Instalovaný výkon původního generátoru Brown-Boveri činí 320 kW.

Jihočeský kraj,  Prachatice  (PT), Kvilda