Moje místa 0
Novorenesanční pomník Karla Havlíčka Borovského (1821–56) od Josefa Strachovského na náměstí před Vlašským dvorem připomíná kutnohorské působení zakladatele moderní české žurnalistiky v letech 1849–51. Další jeho připomínkou je pamětní deska na Karlově v místech domu, kde v Kutné Hoře bydlel.
Pomník na Havlíčkově náměstí od západu

Pomník Karla Havlíčka Borovského v Kutné Hoře

Graficke pismenko Na náměstí před Vlašským dvorem byl roku 1883 odhalen pomník od Josefa Strachovského (1850–1913), který připomíná působení Karla Havlíčka Borovského v Kutné Hoře a především jeho vítězství před zdejším okresním soudem, kde čelil obžalobě za protiabsolutistické články ve svém časopisu Slovan. Ten v někdejším horním městě vydával v letech 1850–51 jako prakticky jediné české periodikum, které se snažilo bránit oklešťování výsledků revoluce 1848–49. Na válcovém podstavci je uvedeno jeho závěrečné zvolání z obhajovací řeči.
Havlíček se do Kutné Hory přesunul z Prahy, kde mu censura bránila ve vydávání novin. Bydlel v domě na dnešním Karlově, což dodnes připomíná pamětní deska proti správní budově bývalého cukrovaru (viz heslo).
Ivan Grisa, dle Hojda - Pokorný: Pomníky a zapomníky, Paseka 1997, 28.3. 2011

Josef Strachovský (19. 9. 1850 Kutná Hora – 9. 7. 1913 Praha)
    Autorem kutnohorského Havlíčkova pomníku je dnes zapomínaný sochař Josef Strachovský, autor mnoha děl, která dodnes zdobí česká města. Havlíčkovu sochu v charakteristickém postoji po Kutné Hoře uplatnil i v básníkově rodišti Borové, na pražském Žižkově a dokonce v americkém Chicagu. V době jeho instalace v Kutné Hoře měl za sebou spolupráci s Bohuslavem Schnirchem při výzdobě pražského Národního divadla a zhotovení pomníku Vítězslava Hálka na