Původně gotický farní a hřbitovní kostel z roku 1579. Pseudogoticky přestavěn r. 1881. Pseudogotický mobiliář vytvořil vídeňský akademický sochař Leimer. Interiér kostela byl postupně restaurován v 80. letech 20. století.
kostel sv. Antonína Velikého
© Milan Caha 03/2010
Graficke pismenko Arciděkanský kostel byl založen ve 14. století, sloužil jako hřbitovní. Do roku 1695 to byl jediný liberecký kostel. Jeho základní kámen byl položen 24. září 1579. Bylo k němu přifařeno pět obcí: Harcov, Ostašov, Ruprechtice, Pavlovice a Růžodol. V letech 1587–1733 byl kostel několikrát přestavován, ale též několikrát vyhořel. Zásadní přestavba byla započata roku 1881. Stavitelé se snažili co nejpřesněji napodobit gotický sloh. 21. ledna 1882 nový kostel vysvětil arciděkan Franz Simme. Pseudogotický oltář, postranní oltáře, kazatelnu i lavice vytvořil vídeňský akademický sochař Leimer. Hlavní oltář je 10 metrů vysoký, jsou na něm patroni české země – Prokop, Metoděj, ...
Milan Caha (zdroj: Josef Dobiáš: Liberecké chrámy. Arciděkanský úřad v Liberci, Liberec 1983), 16.5. 2010