Most

Hněvín
Hradiště na výrazném vrchu (360 m n. m). Nálezy z doby únětické, mohylové, knovízské a haštalské, po delší pauze znovu osídleno Slovany (8. a 9. stol.), ve 13. stol. postaven středověký hrad. Z hradiště dochován val kolem nižší plošiny.
Val z jihu
© Prudký Martin, 01/2010
Graficke pismenko Přístup na hradiště na vrchu Hněvín je z mostecké čtvrti Zahražany, z ulice V rokli. Samotná cesta na hrad Landesvarte protíná pravěký val, který je dodnes nepřehlédnutelný.
Prudký Martin , 21.8. 2010

historie

Výrazný kopec nad Mostem, dnes zvaný Hněvín, v minulosti známý pod jménem Zámecký vrch se středověkým hradem, byl osídlen i v dávné minulosti. Archeologové nalezli doklady o osídlení kulturami únětickou, mohylovou, knovízskou a pozdně haštalskou. V době od 18. století do 5. století před Kristem se jedná o nepřetržité osídlení, pak následuje více než tisíciletá odmlka, aby tuto lokalitu znovu osídlili Slované v 8. a 9. století. Ve středověku zde

Prudký Martin podle Vrch Hněvín v pravěku a raném středověku – Zdeněk Smrž (ve sborníku Osud Mostecka), 30.1. 2010

popis

Vlastní hradiště se nalézá 360 m nad mořem pod vrcholkem, jenž nese romantickou přestavbu bývalého královského hradu Landeswarte. Osídlená plocha má rozměry cca 100 m na délku 70 m na šířku. Val je dnes přerušen zářezem s přístupovou komunikací a na jihozápadní straně bývalým lomem, nad nímž jsou dnes parkové úpravy. Archeologové si nejsou jisti, zda val chránil pouze dolní plošinu, či byl osídlen i vrchol kopce s hradem, jehož stavba ve

Prudký Martin podle Encyklopedie hradišť v Čechách – V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek, 8.2. 2010