Kamenný obelisk z roku 1841 na vrcholu kopce Bedřichov mezi Novou Vsí I a Vítězovem připomíná vítězství vojska habsburských dědičných zemí nad Pruskem 18. 6. 1757, které významně ovlivnilo výsledek sedmileté války.
Pomník od jihozápadu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Obelisk dominuje kopci severně od silnice I/12 západně od křižovatky s I/38 na okraji Kolína. Autem lze dojet po silničce mezi poli, která na východním okraji Nové Vsi I odbočuje ze spojky do Vítězova. Parkování je možné na rozcestí u vysílače, kde najdeme i informační tabuli. Odtud po odbočce žluté značky Nová Ves I - Vítězov na vrchol kopce.
Nejbližší železniční zastávka Nová Ves na trati Praha - Kolín (PID S1) asi 2 km severovýchodně, autobusy stavějí v Nové Vsi I i Vítězově.

historie

Sedmiletá válka byla součástí série evropských válek v polovině 18. století. Habsburská monarchie se v nich bránila opakovaným pokusům Pruska o uchvácení českých zemí, které byly úspěšné pouze v případě hrabství Kladského a většiny Slezska. Bitva u Kolína znamenala rozhodující obrat v bojích sedmileté války na českém území. Od jara 1757 se pruské armádě podařilo proniknout do Čech, oblehnout Prahu a izolovat v ní rakouské vojsko o síle 40 tis.

Leopold Josef Maria hrabě Daun, kníže Thiano (1705-1766) byl jedním z nejvýznamnějších velitelů rakouských armád v době válek o rakouské dědictví. Narodil se ve šlechtické rodině se starou vojenskou tradicí. Sám vstoupil do armády jako třináctiletý, od roku 1731 velel pluku, jehož čestným majitelem byl jeho otec. Úspěšně velel ve válkách o polské a rakouské dědictví, od roku 1751 řídil vojenskou akademii ve Vídeňském Nové Městě (Wiener

Edice Kartografie
    Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/index_mista_oid.php on line 163 pomník, památník
    Array
     Kolín  (KO)