sladovna

Právovárečný měšťanský pivovar
První obecní pivovar byl v prostorách hradu zřízen v roce 1517. V letech 1862–64 zde byla vybudována sladovna, která sloužila do roku 1973. V letech 2000 – 2008 celková rekonstrukce, dnes kulturní centrum zaměřené na výtvarnou tvorbu pro děti.
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Královské město Písek mělo od středověku řadu privilegií, mimo jiné i právo várečné. V roce 1327 udělil Jan Lucemburský mílové právo, což znamenalo, že ve vzdálenosti jedné míle nebo dvou hodin pěší chůze od města se nesmělo vařit pivo a lidé v tomto okruhu si jej byli nuceni kupovat z Písku. První obecní pivovar byl v Písku zřízen v roce 1517 v zadní části královského hradu a měšťané vařící pivo se sdružili do spolku Právovarečné měšťanstvo. Kolem roku 1625 nechal zástavní majitel města Martin de Hoeff Huerta vybudovat na jižní straně hradu modernější pivovar. V 17. a 18. století mu kromě zbylých „domácích“ pivovárků konkuroval ...

technická památka
     Písek  (PI)