Pozdně barokní jednolodní kostel z let 1776–1777, vystavěn kněžnou Marií Terezií Savojskou, snad z dle projektu Josefa Jägera. Stojí na místě dřevěného farního kostela doloženého r. 1352.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Na místě dnešního kostela sv. Václava stával původně dřevěný farní kostel, doložený již v roce 1352. Ten vyhořel po úderu blesku v roce 1530 a byl nahrazen gotickou kamennou stavbou. Do roku 1623 patřil kostel husitské církvi. V roce 1765 nechala majitelka černokosteleckého panství kněžna Marie Terezie Savojská zchátralý kostel zbořit a na jeho místě nechala postavit pozdně barokní kostel snad podle projektu Josefa Jägera. Stavba proběhla v letech 1776 až 1777. Kostel vysvětil 10. ledna 1778 černokostelecký děkan František Boskovský.

popis

Kostel je jednolodní, obdélný, s obdélným presbytářem, obdélnou sakristií po jižní straně a západní hranolovou věží se stanovou střechou. V lodi i presbytáři jsou plackové klenby, na nich je nástropní malba z 19. století. Kostel je zařízen novodobými oltáři a kazatelnou. Z barokní výbavy se dochoval krucifix na stěně presbytáře, soška Snímání kříže v nice lodi, křtitelnice s reliéfem křtu z konce 18. století.