První pivovar v Kostelci je uváděn již v roce 1482, dnešní stavba pochází z let 1836–39. V areálu chráněná technická památka – unikátní osmiboký žentourový mlýn. Od roku 2001 je v areálu pivovarské muzeum.
památkově chráněný oktogonální žentour

Pivovarský hostinec nově otevřen

Zájezdní hostinec černokosteleckého pivováru nově zařízen a otevřen pro potěšení ducha i těla.
Milan Starec , 7.7. 2009

historie

Historie pivovarnictví v Kostelci sahá do roku 1489, kdy byl Kostelec povýšen na městečko s právem várečným. Roku 1558, když jej získali Smiřičtí, je zde uváděn pivovar a sladovna v místě hospodářského dvora. V blízkosti města tehdy fungovala i chmelnice. Později patřil pivovar Albrechtu z Valdštejna a od roku 1623 Karlu z Liechtensteina. Roku 1657 jej poškodil velký požár. Za Marie Terezie Savojské, v letech 1712 – 1772, byl pivovar rozšířen.

popis

Pivovarský areál tvoří tři bloky budov do písmene U, otevřeného do dvora. Jeho dominantu tvoří významná technická památka – památkově chráněný unikátní oktagonální mlat s horizontálním žentourem, krýtý kuželovou střechou s mohutným dřevěným krovem, ve kterém dobytek otáčel kolo o průměru větším než sedmnáct metrů.

technická památka
     Praha-východ  (PH)