Moje místa 0
Rybník Kolečko byl zřízen zřejmě jako součást opevnění hradu Tovačov, původně se jmenoval Žaběnec a je poprvé zmíněn v 16. století. V 18. století byl vysušen, po 2. svět. válce došlo k jeho obnově. V roce 2000 byl vyhlášen za „Významný krajinný prvek“.
Tovačov - rybník Kolečko
© Ivo Rozehnal, 09/2011
Graficke pismenko Na cyklostezce Kojetín – Olomouc leží u Tovačova rybník Kolečko. Jedná se o důležitý krajinný prvek. Jeho hráz lemují staleté duby. U rybníka je možnost odpočinku a mapa cyklostezky.
Ivo Rozehnal, 19.8. 2007

historie

Rybník Kolečko byl zřízen zřejmě jako součást opevnění hradu Tovačov. Původní název Žaběnec je poprvé zmíněn v 16. století. V 18. století některé zdejší rybníky, mezi nimi i Žaběnec, byly vysušeny na popud hraběte z Künburgu. Po 2. svět. válce však došlo k obnově rybníka. Dostal název Kolečko a jeho rozloha činí 5,6 ha. V roce 2000 byl rybník Kolečko vyhlášen za „Významný krajinný prvek“. Důvodem je výskyt četných chráněných živočichů, ptáků a