Návrší s kótou 273 zvané Na Skalách bylo v závěru 2. světové války dějištěm tuhých bojů. Od 27.4. do 8.5. 1945 zde proběhla poslední tanková bitva na frontové linii. Němci kladli tuhý odpor Rudé armádě a 3. dělostřelecké jednotce Svobodovy armády.
Kopec Na Skalkách
Pohled od severu.
© Ivo Rozehnal, 06/2007
Graficke pismenko Nad malou lázeňskou obcí Skalka, leží z daleka viditelný masív zvaný Na Skalkách. Jedná se o jeden z posledních lesíků v prostoru zdejší Hané. V lokalitě se nachází dvě pozoruhodná jezírka a několik odtěžených lomů. Skalka samotná leží na cyklostezce - Prostějov - Čelčice - Skalka. Z lázeňské kolonády je k jezírkům asi 15 minut do kopce. Místo má v dějinách 2.sv.války nezapomenutelné místo, když zde proběhla poslední tanková bitva na frontové linii.
Ivo Rozehnal , 20.4. 2011

Kóta 273 nad obcí Skalka
    Nad lázeňskou obcí Skalka na Prostějovsku je místo zvané Na Skalách. Je to návrší plné terénních nerovností. Probíhaly zde tuhé boje na konci 2. světové války. Kóta 273 m n. m. je místem poslední tankové bitva na frontové linii. Tehdy tu měli Němci opevnění a kladli tuhý odpor Rudé armádě a dělostřelcům Svobodovy armády. První boje začaly 27. dubna 1945, bitva byla ukončena až na samém konci války, 8. května 1945 těsně před půlnocí, kdy Němci