Roubené sídlo rychtářů ze 16. století, dnešní podoba dílem přestavby r. 1797. Největší roubená stavba v Čechách o rozměrech 33x17x28 m. Dnes sídlem pobočky českolipského muzea.
Vísecká rychta Kravaře

Vísecká rychta

Graficke pismenko Dům čp. 3 leží v katastru obce Vísky, která byla až do roku 1849 samostatnou obcí. Tehdy byla sloučena se sousedním městečkem Kravaře. Od městečka Kravaře odvozujeme i historii Vísky neboť k jejím dějinám se mnoho pramenů nedochovalo. Víska byla součástí kravařského panství patřícího doksanskému klášteru. Ve 14. století se držiteli panství stali Berkové z Dubé. Po nich drží panství Vartenberkové, kteří spojili kravařské panství se stvolíneckým, a Hrzánové z Harasova. Ti své sídlo přenesli na zámek ve Stvolínkách. Spojená panství, včetně Vísky, zakoupil roku 1646 hrabě Arnošt Albrecht kardinál Harrach pro nově zřizované biskupství litoměřické. Pod biskupstvím ...
Jaroslav Slabý, 26.4. 2006

skanzen