Nevýrazné pozůstatky opevnění po tvrzi na návrší kostelíku. O existenci tvrze vypovídají písemné prameny z let 1258 a 1259. Tehdy byl zmíněn i Václav z Lochu. Po zániku tvrze byl na jejím místě vystavěn gotický kostelík sv. Bonifáce.
Zbytky tvrziště kolem kostelíka svatého Bonifáce v osadě Lochy.
8.8. 2006

turistické

Přístup k tvrzi není obtížný, ale je třeba dodržet tento návod. Výchozím bodem je silnička z města Čáslav do vesnice Třebešice. Na křižovatce v osadě Lochy je třeba zabočit doprava a sjet podél chalup k potůčku. Poté vystoupat do mírného návrší. Před železničním přejezdem zabočíte doleva a podél zemědělského dvora dojedete až k bývalému mlýnu. Zde, vlevo od jeho vrat, vede pěšina mezi mlýnskou zdí a drátěným plotem stavení. Tato pěšina vás

8.8. 2006

Pozůstatky:
    Kostelík stojí na zajímavém návrší, v místech starší tvrze ze 13. století. Hlavním pozůstatkem tvrze je zalomující se příkop dlouhý 130 metrů. A pozůstatky mlýnského náhonu do bývalého mlýna z říčky Klejnarky Památný hřbitov okolo kostelíka, je datován podle kroniky Hájka z Libočan k roku 803 kde údajně Lech Česlav kázal svým synům aby jej pochovali, na památném pohřebišti v Loších. Zajímavá je malá jeskyně se skále pod kostelem na

red. upr., 8.8. 2006
    Historie:
    O existenci tvrze vypovídají písemné prameny z let 1258 a 1259. Tehdy byl zmíněn i Václav z Lochu. Po zániku tvrze byl na jejím místě ještě před koncem 13. století postaven gotický kostelík sv.Bonifáce. V současné době je kostelík zpustlý, celé místo působí silným romantickým dojmem.

Kutná Hora  (KH)