Románsko-gotický kostelík, barokně upravený, v prostoru za bývalou městskou branou, kterou ústila cesta z Horního náměstí na Žerotínovo náměstí. Považován za nástupce kostela údajně založeného Cyrilem a Metodějem v 9. století.
Přerov - kostel sv. Jiří
© Ivo Rozehnal, 07/2011
Graficke pismenko Na místo se lze dostat přímo z Žerotínova náměstí, stačí se vydat do kopce směrem na Horní náměstí, kde se za obludnou novostavbou krčí kostelík sv. Jiří.
Ondřej Štěpánek, 8.4. 2006

Historie místa
    Kostel sv. Jiří je jednoduchá stavba tzv. byzantského půdorysu, která byla několikrát přestavována. Dnes jde o barokní stavbu se zachovalými gotickými prvky stojící na místě staršího románského kostelíku. Není přesně známo, kdy byl zasvěcen patronu rytířstva - sv. Jiří, ale zdá se, že se tak stalo záhy po jeho vystavění v pol. 11. stol., kdy stavba sloužila jako hradní kostel. Údajně na tomto místě stával kostelík již v 9. stol. založený sv.

Přerov  (PR)
    Přerov