hrad Funkštejn

Finkenštejn, Funkenštejn; Lestkov
Zaniklý hrad o němž se ví, že býval kdesi v okolí Klášterce nad Ohří. Postavený snad Vilémem ze Šumburka. Jediná zmínka o hradu je z roku 1465, kdy se uvádí jako pustý.
Lokalita Černý vrch
Možná obrysy hradu
Graficke pismenko Při návštěvě Egerbergu-Lestkova jsme v posedlosti místní kláštereckou krajinou vylezli až na vrchol Černé hory, na jejímž úpatí leží hrad Egerberg. Dlužno dodat, že i přes takřka neprostupný terén a velký humusový nános lze se hypoteticky domnívat, že na jejím vrcholu cosi stálo (nelze zatím blíže časově určit). Na zarovnaném (ale jinak extrémně neudržovaném, takže vysokou trávou a popadanými stromy zcela obestřeném) vrcholu lze i přesto vysledovat cca 1,5 metrové navýšení nepřírodního původu (pouze amatérský odhad bez jakékoliv sondy), řádově působící jako obdélník o stranách cca 10 x 20 m. Původ ani stáří nelze určit bez prosekání či jakémkoliv hlubším ...
jsimon@pmintl.com, 5.8. 2006

historie

Hrad Funkštejn (též Finkenštejn, Funkenstein) snad postavil Vilém ze Šumburku, poté když v r. 1449 prodal Vilémovi z Ilburku statek Nový Rumburk s hradem Rumburkem. Vilémovi synové Bedřich a Jan prodali funkštejnský statek r. 1466 Bedřichovi ze Šumburku a ten jej připojil k Perštejnu. Hrad Funkštejn nebyl zřejmě dlouho obýván, protože již r. 1465 je v dvorských deskách uváděn jako pustý; to je také první a dosud jediná známá zpráva o něm; byl

zaniklý
    není známo