Původní gotická tvrz byla vybudována zřejmě počátkem 14. stol. Prvně je zmiňována v r. 1342, kdy ji vlastnil Rudolf z Cehnic. Za Kavků z Říčan ve 2. pol. 16. stol. byla renesančně upravena. V 17. stol. v období třicetileté války byla vypálena a poté znovu obnovena.
Pohled na tvrz
Graficke pismenko Původně gotické feudální sídlo v Cehnici bylo vybudováno při okraji prudkého svahu nad údolím potoka zřejmě na počátku 14. století. Ves s tvrzí je prvně zmiňována v roce 1342 jako majetek Rudolfa z Cehnice, jehož potomci ves drželi ještě v 15. století. Někdy po polovině 15. století došlo k připojení Cehnice ke Štěkni, jejímž držitelem byl Zachariáš Kavka z Říčan. Dalším majitelem byl jeho vnuk Heralt Kavka z Říčan, na jehož žádost král Ferdinand I. povýšil Cehnice v roce 1540 na městečko. Po Heraltově smrti v roce 1463 zdědil cehnický statek jeho syn Jan. Za Kavků z Říčan, někdy v 2. pol. 16. stol., byla tvrz v několika ...
Luděk Vláčil - zdroj: Tvrze a hrady na Strakonicku, autoři František Kašička a Bořivoj Nechvátal, Muzeum středního Pootaví Strakonice, 1986,. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku V - Jižní Čechy 1986 a další, 22.2. 2017

popis

Bývalá tvrz je protáhlý jednopatrový objekt, krytý strmou sedlovou střechou, který je rozšířen k severnímu svahu o menší rizalit a do dvora na jižní straně o mělký komunikační trakt se schodištěm a chodbou s půlkruhovými arkádovými okny. Dnes hladké jednobarevné fasády byly původně zdobeny psaníčkovým sgrafitem. Pod nádvorním traktem se nachází vstup do sklepů, jenž ústí do středního ze tří sklepních prostor, které jsou zaklenuty vale­nými

Luděk Vláčil - zdroj: Tvrze a hrady na Strakonicku, autoři František Kašička a Bořivoj Nechvátal, Muzeum středního Pootaví Strakonice, 1986,. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku V - Jižní Čechy 1986 a další, 24.2. 2017