Pozůstatky tvrziště ve tvaru komolé pyramidy se zaoblenými rohy, nad potokem za statkem čp. 8 a při stavení čp. 110. Kolem roku 1320 se po něm píšou Šenk a Konrád. Poslední zmínka o šlechtickém sídle v tomto místě je z roku 1492.
Pohled do zachovalého příkopu
Graficke pismenko Odjakživa byly Malhotice lénem olomouckého biskupství v kelčské oblasti. Píšou se po nich kolem roku 1320 Šenk a Konrád, pravděpodobně potomci německého doprovodu biskupa Bruna. V letech 1353–1362 vlastní tvrz bratři Stanimír a Ondřej. V roce 1391 vlastnil polovinu vsi a tvrz Vaněk z Malhotic, druhou polovinu pravděpodobně vlastnili bratři Jan a Ondřej, první se zmiňuje ještě v roce 1420. V následujících neklidných dobách se majitelé rychle střídali. Další zmínka o tvrzi je až z roku 1465, kdy je převáděna na Jindřicha z Vrachovic a v roce 1492 při prodeji Janovi z Vrchlabí. Je možné, že na konci 15. století tvrz zanikla, toto potvrdit, nebo vyvrátit může jenom archeolog. Tvrz uváděná v letech 1573, je pravděpodobně ta, která předcházela nedalekému zámečku.
Petr Nožička, čerpáno z M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001, 14.2. 2010

popis

Na ploše tvrziště stojí zděná kolna a rodinný dům. Na jižní a západní straně se dochoval 16–18 metrů široký příkop s hloubkou se pohybující mezi 1 až 2,5 m. V jižní části je patrný náznak valu. Při stavbě rodinného domku bylo nalezeno minimum kamene, a pokud nebyl kamen odstraněn už dřív, může to znamenat, že budovy tvrze nebyly zděné.