Výstavbou poškozené tvrziště (pahorek jádra obklopený příkopem) z přelomu 13. a 14. století. Destrukce byla dokonána stavbou venkovního bazénu na pahorku jádra. Jediná zmínka o tvrzi je z roku 1555, kdy je uváděna jako pustá.
Pohled na tvrziště zničené stavbou bazénu
Graficke pismenko První zmínka o vsi Chvalčov je až z roku 1369, podle archeologického výzkumu je možná datace vzniku tvrze na přelom 13. a 14. století. V roce 1447 bylo připojeno k panství Obřany, které později splynulo s bystřickým panstvím. Jediný záznam o existenci tvrze je až z roku 1555, kdy bylo bystřické panství prodáno Burianem Žabkou z Limberka Přemkovi z Víckova a ve výčtu se zmiňuje v té době už pustá tvrz ve Chvalčově.
Na počátku 20. století byly na tvrzišti patrny základy dvou budov. Jednu z nich pokládal I. L. Červinka za pozůstatky věže. V popisu stejného autora z počátku 20. století se uvádí: okolo tvrziště byl 12 metrů široký příkop, hluboký až 2,5 metru a široký okružní val.
Petr Nožička, čerpáno z M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001, 14.2. 2010