Gotickou tvrz postavil zřejmě na počátku 15. století Pardus ze Žeranovic. Tvrz vyrabovanou a vypálenou roku 1637 přestavěli na přelomu 17. a 18. století Petřvaldští z Petřvaldu na obdélný jednopatrový barokní zámeček se zahradou. Zámek bez využití chátrá, v zahradě 250 let starý chráněný jasan.
zámek z rozhledny Johanka
Graficke pismenko První zmínka o osadě pochází z roku 1353, kdy prodal Lutold z Moštěnic zdejší dvůr se třemi domy Janu z Blišic a Gertrudě z Chválkovic. Nebyl to jediný dvůr v rozdrobené osadě a díky četným majetkovým změnám se v následujících desetiletích setkáváme s Moštěnicí v pramenech poměrně často. Od roku 1418 se zde setkáváme s Pardusem ze Žeranovic, který pravděpodobně scelil mezi několik majitelů dosud rozdělenu ves a snad to byl právě on, kdo zde na počátku 15. století postavil gotickou tvrz. Někdy po roce 1448 získal Moštěnici Jan z Rudy, po něm dědil jeho syn Aleš, jehož dcera Barbora přinesla roku 1500 statek věnem do ...
27.3. 2011

popis

Zámek je součástí areálu při křižovatce silnic Kostelec – Vřesovice a Moravany – Hýsly. Zchátralá podsklepená obdélná jednopatrová budova je krytá stanovou střechou, v utilitárně upraveném interiéru jsou dochovány zbytky původního vybavení, jako je kazetová podlaha jedné z místností, zdobené dveře, či poslední zbývající kachlová kamna. Kolem zámku stojí zchátralé budovy bývalého hospodářského dvora s cihelnou a pivovarem. Mezi zámkem a silnicí