Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/class/mistonadpis.php on line 58

Kateřinská jeskyně

Kateřinská jeskyně je součástí Moravského krasu. Je přístupná od r. 1910. Hned za vstupem do jeskyně je tzv. Hlavní dóm, největší veřejnosti přístupný podzemní dóm v ČR. Má výbornou akustiku a pořádají se zde koncerty. Jeskyně je bohatá na krápníkovou výzdobu, raritou jsou dlouhé hůlkové stalagmity.
Kateřinská jeskyně
Vstup do jeskyně.
Graficke pismenko Kateřinská jeskyně je součástí Moravského krasu. Z Blanska se vydáte stejně jako k Punkevním jeskyním. Kateřinská jeskyně se nachází asi 500 m východně od Skalního mlýna.

Hned po vstupu do jeskyně se dostanete do tzv. Hlavního dómu, největší veřejnosti přístupné podzemní prostory v Moravském krasu. Tento podzemní dóm je 99 m dlouhý, 44 m široký a 20 m vysoký. Má výbornou akustiku a jsou v něm několikrát do roka pořádány hudební či pěvecké koncerty.

historie

Kateřinská jeskyně je součástí Moravského krasu. Je přístupná od r. 1910. Jeskyně je součástí staré výtokové jeskyně, o čemž svědčí nápadné stopy po proudících vodách. Hned za vstupem, který tvoří gotický portál, leží tzv. Hlavní dóm, největší veřejnosti přístupný podzemní dóm v ČR. Dóm je 99 m dlouhý a 20 m vysoký. Pro jeho výbornou akustiku jsou v něm pravidelně pořádány koncerty. Z Hlavního dómu vede trasa do tzv. Nové jeskyně, kde jsou

Pověst o Kateřině
    Kateřinská jeskyně údajně nese svůj název po dívce Kateřině, která v jeskyni zabloudila a už nenašla cestu ven. Podle legendy pásávala Kateřina ovce. Jednou zašla dál než obvykle, a když se začalo schylovat k bouři, byla ráda, že našla se stádem v jeskyni úkryt. Když bouře přešla, chtěla hnát ovce domů, ale jedna jí chyběla. Protože se jí zdálo, že slyší její zvoneček z druhého konce jeskyně, vydala se ji hledat. Nemohla ji však najít a

Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/index_mista_oid.php on line 424