Hrady.cz
Zřícený zámek stojí na místě tvrze ze 14. stol., jejíž části se dochovaly. V renesanci přistavěno nové křídlo a budova s arkádovou lodžií. V 18. st. zde pobýval J. Mánes. V jeho kresbách se zachovalo několik pohledů na zámek.
Objekt je uzavřen, je možné se k němu dostat přes zeď a nahlédnout vraty do arkádového dvora.
26.4. 2005

turistické

Zámek v Krakovci doznal oproti minulým letům velkých změn. Dnes je sice v soukromých rukou a nelze se k němu dostat, ale zase byl celý zrekonstruován. Pohled na něj je možný pouze přes nádhernou kamennou zídku z obce. Tou prochází žlutá tur. značka z Náměště na Hané, dále nádherným Rakovickým údolím k obci Ochoz, následně do Konice. Jihovýchodně v sousední obci je zámek Laškov. Zdejší krajina je skvostem předhůří Drahanské vrchoviny.
    Ivo Rozehnal, 16.6. 2012

Historie zámku Krakovec
    Tvrz v Krakovci je doložena k roku 1397. Upravena byla v pozdní gotice (snad za Chudobínů z Bařic) a tvoří východní a severní křídlo dnešního zámku. Zástřizlové (majitelé od roku 1609) přestavěli tvrz roku 1613 na renesanční zámek, přistavěno bylo západní a jižní křídlo (projektantem architekt Deronius). Od počátku 18. století sloužil zámek již jen jako kanceláře a sklady. V polovině 19. století namaloval dva obrazy zámku Josef Mánes, který