Dnešní ZOO se rozrostla z původní ptačí rezervace, kterou založil r. 1908 ornitolog Dr. Heinrich Lumpe. Tzv. Lumpepark byl otevřen pro veřejnost r. 1914. Po 2. světové válce přešel park do vlastnictví státu a postupně zde byla vybudována dnešní ZOO, která se rozrostla z původních 6 ha na téměř 30ha.
© Luděk Pitter 08/2004
Graficke pismenko Zoologická zahrada se nachází v Ústí nad Labem, v jeho části Krásné Březno. Je situována na stráň svažující se k řece Labi. Můžete do ní vstoupit horním či dolním vchodem, u kterých jsou jak stanice městské hromadné dopravy tak parkoviště. Její expoziční část má 20 ha a najdete v ní přes 200 druhů savců, ptáků, plazů, obojživelníků, ryb a bezobratlých.
1.1. 2005

Historie Zoologické zahrady v Ústí n. L.: Od Lumpeparku k Zoo
    Na počátku historie Zoo byl ptačí park, který se rozrostl do dnešní Zoologické zahrady. R. 1908 podnikatel, uznávaný ornitolog a milovník přírody Dr. Heinrich Lumpe odkoupil od města pozemky na místě bývalé cihelny, kde založil soukromou přírodní ptačí rezervaci (na ploše 6 ha) Lumpepark, která měla být v první řadě klidným místem k hnízdění ptactva a odpočinkovým místem při jarních a podzimních tazích ptáků. Mimo vhodného prostředí pro ptáky

ZOO, akvarium
     Ústí nad Labem  (UL)