Hrady.cz
Barokní zámek nechal postavit Pavel Karel z Kleinburgu v l. 1707–9, později byl ještě několikrát přestavěn. V r. 1945 byl zámek rozkraden, využíván jako skladiště a chátral. Od r. 1992 je v majetku hraběte Richarda Belcrediho, který jej obnovil.
© Ivo Rozehnal, 09/2014
Graficke pismenko Novostavbu barokního venkovského sídla postavil v letech 1707-9 vídeňský architekt J.B. Fischer z Erlachu pro Pavla Karla z Kleinburgu. Jednoduchá obdélná stavba má ve vstupním průčelí sloupový portikus, v zahradním průčelí pak osový rizalit. Jeho syn Karel Bedřich prodal Brodek roku 1733 hraběti Corfitzovi z Ulfeldu, který jej v letech 1750-55 nechal upravit klasicistně. Za vlastnictví Schrattenbachů (1766-1827) byly dosud volně stojící boční budovy propojeny kulisami klasicistních bran, budovy samotné dostaly empírové fasády. Roku 1827 získal Brodek sňatkem hrabě Gustav Josef Kalnoky jehož potomci provedli drobné úpravy interiérů a opětovně ...
Pavel Zany Komárek, 23.5. 2004