Nový Dvůr je prvně zaznačen na I. vojenském mapování-josefském z let 1764-1783. Patřil zřejmě k náměšťskému panství, od r. 1850 k obci Biskupstí a od r. 1949 k Náměšti na Hané. Dvůr zanikl v 2. polovině 20. století. Dodnes zůstala stát pouze ruina přístupového mostu.
Zřícenina mostu Nového Dvora
© Luděk Vláčil 04/2020
Graficke pismenko K lokalitě se nejlépe dostanete polní cestou vedoucí na jih z osady Nové Dvory, která je místní částí městyse Náměšť na Hané. Dvůr se nacházel vedle božích muk na čtvercovém prostoru zarostlém dřevinami. V porostu jsou vychozené pěšinky, ale je třeba dávat pozor na tři nezabezpečené otvory v zemi. Z budov se kromě zbytků sutě na povrchu téměř nic nezachovalo. Nejvýraznější a nejatraktivnějším pozůstatkem je zřícenina kamenného mostu přístupové cesty ke dvoru. Přes most vede menší dřevěná lávka.

historie

O Novém Dvoru (Neuhof) nejsou prakticky žádné přímé písemné informace. Historii areálu lze pouze odvodit z historických map a historie okolních vsí. Doba vzniku dvora není známa. Prvně je zaznačen na I. vojenském mapování – josefském probíhajícím v letech 1764-1768 a 1780-1783. Lze usuzovat, že patřil k náměšťskému panství, jenž v té době vlastnili Harrachové a poté Kinští. Později vznikla severně od dvora osada, která pravděpodobně právě

Luděk Vláčil - zdroj: http://oldmaps.geolab.cz, https://archivnimapy.cuzk.cz, https://www.namestnahane.cz a další, 8.4. 2020
     Olomouc  (OL)
    Náměšť na Hané