Kamenný silniční most. O jeho stáří nenalezeny spolehlivé doklady. Ve střední části mostu jsou proti sobě sochy sv. Antonína Paduánského a sv. Václava. Most je dlouhý 15 metrů, široký 5,85 metru, průměrná výška 0,9 metru, mostní oblouk má rozpětí 7,85 metru. Výška nad hladinou říčky 4,65 metru.
Kamenný silniční most v Osíku
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Obec Osík leží na silnici č. II/359 vedoucí z Litomyšle do Proseče. Vlastní obec se nachází 4 km od Litomyšle. Kamenný most přes potok Desnou najdeme na začátku obce při příjezdu od Litomyšle po levé straně u Vesnického rybníka.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1347. Most v Osíku vede přes říčku Desnou. O stáří mostu se zatím nenalezly spolehlivé doklady. Jedná se o kamenný silniční most. Ve střední části parapetu, nad vrcholem oblouku na půl metru vysokých soklech, jsou proti sobě dvě sochy. Jedna socha představuje sv. Antonína Paduánského, držícího v náručí dítě. Socha je v životní velikost a pochází z 18. století. Její autor není znám. Druhá socha

popis

Most je dlouhý 15 metrů. Jeho šířka mezi parapety je 5,85 metru a průměrná výška parapetů činí 0,9 metru. Jediný mostní oblouk má rozpětí 7,85 metru. Výška horního okraje parapetu nad hladinou říčky je 4,65 metru. Klenáky, desky parapetu a sochy jsou z pískovce. Zbývající materiál na mostě je opuka. Most byl restaurován v roce 1996. Sochy byly restaurovány již třikrát, v letech 1977, 1994 a 2000. Kamenný klenutý most je kulturní památkou.