V r. 1249 se uvádějí páni z Pňovic Oneš a jeho syn Blud. První zmínka o tvrzi je z r. 1368. V r. 1531 tvrz získal Jan Lhotský. V r. 1599 je tvrz uváděna jako pustá. V 17. stol. měla stát na místě tvrze panská sýpka. Ve druhé polovině 20. století sýpka i většina dvora zbořena.
Jediná zachovalá část dvora.
© Luděk Vláčil 11/2015
Graficke pismenko Obec Pňovice se nachází v okrese Olomouc severozápadně od města Litovel. V severozápadní části obce, v ohybu řeky Oskavy, stávala tvrz a dvůr. Pozemky, na nichž stál areál tvrze s dvorem, i budova, která je jediným pozůstatkem dvora, jsou v soukromém vlastnictví. Jižní část bývalého dvora patří k budově školy. Na protějším břehu řeky stojí klasicistní kostel svatého Václava z r. 1771.

historie

Kdy ves vznikla, není známo. Její počátky jsou spojeny s rodem Bludovců, z nějž vzešli páni z Žerotína. První písemná zmínka o vsi pochází z listiny z roku 1249, ve které se uvádějí páni z Pňovic Oneš a jeho syn Blud. Tato listina je sice falzem, ale její věcnou věrohodnost stvrzuje v roce 1270 Přemysl Otakar II. Rodu Bludovců ves patřila ještě v roce 1311. V roce 1350 vesnici získali páni ze Sovince. Zřejmě v této době zde vzniklo i opevněné

Luděk Vláčil - zdroj: Zaniklé hrady zámky a tvrze Moravy a Slezska. M. Plaček a F. Musil, http://www.encyklopediecr.eu, 25.11. 2015