Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
Pilávka, Polomí
Skutečný pramen říčky Pilávky s kamennou sochou stejnojmenné víly, ke které se váže místní pověst. Socha pochází zřejmě z 50. let 20. stol.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Pilávka se ukrývá v lese v Olomouckém kraji v okrese Prostějov asi 5 km severovýchodně od Konice mezi obcemi Hvozd a Bohuslavice. Studánka s pramenem říčky Pilávky a kamennou sochou stejnojmenné víly pochází zřejmě někdy z 50. let 20. stol. U studánky je dřevěná lavička a informační cedule s pověstí o víle Pilávce. Nejlépe se k tomuto kouzelnému místu dostanete od silnice z Bohuslavic směrem na Hvozd. V místě, kde silnice prochází lesem, odbočuje ze silnice malá pěšina, která vás zavede asi po 300 metrech ke studánce. Není zde však místo k zaparkování, proto je nejlepší zaparkovat již na lesní cestě naproti druhé odbočce na Hačky, od níž je to pěšky asi 1 km.

Pověst o víle Pilávce
    V dávných dobách mohl jít každý hlubokým lesem tři dny, aniž by potkal člověka. V lese žili kromě divoké zvěře i další obyvatelé. Byli zde hejkalové, skřítci a čarodějnice, ale žily tu i víly a divoženky, které oplývaly nevšední krásou a půvabem, avšak o to zrádnější byly jejich činy. Jejich nadpozemská krása přitahovala mládence do divokých tanečních rejů, které se pro ně staly osudnými. I v našem lese žily krásné víly. Každá měla spoustu

Luděk Vláčil - Zdroj: iformační cedule, 6.8. 2015