Jediná písemná zmínka o tvrzi pochází z roku 1690. Vystavěl ji Jan mladší ze Švábenic. Zanikla v 18.století. Podoba, ani místo kde stávala není známé.
Graficke pismenko První zmínka o vesnici pochází z r.1351. Tehdy byli majiteli vsi bratři Adam a Jan z Konice. Roku 1619 připadá Březsko rozdělením konickéh panství Janu mladšímu ze Švábenic. Právě on zde vybudoval opevněnou tvrz. Zmiňována je v písemných pramenech v roce 1690. Zaniká v průběhu 18.století. Její místo je doposud neznámé, ale není vyloučeno že se její zbytky nachází v místní zástavbě.
Zajímavostí obce je, že se zde v minulosti těžila řelezná ruda. Ta se odvážela do Vranové Lhoty a pracovalo tu na sto havířů. Šachty se však zaplavovaly, takže těžba neměla delšího trvání a v roce 1860 byla těžba zrušena.

23.7. 2015

pověsti

K Březsku se váže pověst, že v dolině směrem k Hvozdu v místech zvaném Spálená, nebo Pečená Manda straší. Lidem se tu prý zjevuje přízrak bílé ženy se psem. Ta měla údajně upéct své dítě v době hladomoru. Když to lidé zjistili, Mandu za trest hodili do pece.
    Ivo Rozehnal, 23.7. 2015
    zaniklý