Buškovická tvrz stávala na Zámeckém vrchu, poprvé je zmíněna roku 1336 a opuštěna byla po roce 1616, kdy byla připojena ke Krásnému Dvoru. Tvrziště nad kostelem je dnes poničeno novověkou cestou, ještě v pol. 19. stol. byly patrný mohutný val a příkop.
Pohled z jihu.
© Prudký Martin, 11/2014
Graficke pismenko Tvrziště se nalézá na nevysokém, na dnešních mapách neoznačeném kopci nad kostelem Nanebevzetí P. Marie. Je rozděleno na dvě poloviny novověkou silnicí do Krásného Dvora.
Prudký Martin, 16.11. 2014

historie

Bůškovická tvrz je poprvé připomínána roku 1336 a patřila mnoha majitelům. První byl Vilém a jedním z posledních Jiřík starší z Lobkovic na Líčkově, který pro spory s císařem Rudolfem II. musel majetek roku 1594 podstoupit královské komoře. Od ní polovinu Bůškovic koupil Hans Henryck Prolhofer z Purkersdorfu. Od něj ji koupili ještě téhož roku Vřesovci, kteří obě poloviny spojili. Příslušník tohoto rodu Pavel z Vřesovic pak celé Bůškovice prodal

Martin Prudký podle Hrady, zámky a tvrze Království českého - A. Sedláček, České hrady, zámky a tvrze - F.A. Heber, Umělecké památky Čech - E. Poche a kol., 16.11. 2014