Pozdně barokní zámek, přestavěný koncem 18. století ze starší tvrze. Novobarokní úprava 1928, po roce 1948 sídlo státního statku, po roce 1990 prázdný a intenzivně chátrající. Kolem rozlehlý dvůr, před zámkem na návsi trojiční sloup z roku 1685.
Hlavní obrázek místa
Zámek Poláky
Celkový pohled
Poláky (součást obce Chbany) se nacházejí asi 9 km jihovýchodně od Kadaně u silnice II/225, jižně nad Nechranickou přehradou. Z hlavní silnice odbočka přes železniční přejezd, zámek na severní straně návsi asi 150 m od křižovatky. Parkování možné přímo na návsi. Autobusová zastávka na hlavní silnici, spojení zejména ve volných dnech velmi omezené. Železniční zastávka obsluhována jen o letních víkendech (viz Doupovská dráha).
Ivan Grisa, 29.3. 2009
historie

Osídlení dnešních Poláků má velmi starý původ: jižně od vsi bylo zkoumáno pohřebiště bylanské kultury ze 7.–5. století před naším letopočtem, údajně největší v Evropě. Dnešní ves se poprvé připomíná 1318, kdy byla majetkem Víta a Bavora z Poláků. Z jejich sídla se vyvinula tvrz, která je základem dnešního zámku. Ten postavil koncem 18. století V. Rodt ze Žatce pro hrabata z Pergenu. Roku 1924 koupili Poláky Josef a Marie Hradčovští a o čtyři roky později nechali stavitelem Antonín Rimpl z Libědic provést novobarokní přestavbu zámku. Po roce 1948 sloužil zámek jako sídlo státního statku, po roce je 1990 prázdný a intenzivně chátrající. Kolem rozlehlý dvůr, před zámkem na návsi trojiční sloup postavený roku 1683 Marií Sidonií z Varrenspachu rozenou hraběnkou Šlikovou.

Další texty historie

Komentáře