Václav Karel Schroll ze Schrollenbergu dal zbourat starou tvrz a na jejím místě postavil r. 1770 barokní zámek. Pak majetek továrníka Jana Münzberga a od roku 1925 František Weinhardt, v jehož vlastnictví zámek byl až do roku 1954.
Hlavní obrázek místa
Hlavní budova zámku
© Pavel Vítek 10/2005
Obec a zámek Libočany leží 2 km západně od Žatce.
Zámek spravuje Kartografický ústav v Praze jako svůj depozitář. Zámek byl důkladně opraven, byly obnoveny původní barokní fasády.
V roce 1553 se v místech nynějšího zámku, kdy zde ještě stávala původní tvrz, narodil Václav Hájek z Libočan, český kronikář. Kromě zámku najdeme v obci na návsi jednolodní kostel Všech svatých s dvouvěžovým západním průčelím a bohatě zdobenou fasádou. Za poznání stojí nedaleké, původně královské město Žatec, o němž je první zmínka z r. 1004. Ve městě se nachází celá řada turisticky i architektonicky zajímavých objektů.
30.10. 2005

    historie

    Nejstarší zmínka o libočanské tvrzi pochází až z roku 1595. Asi ji dal postavit Bohuslav Felix z Lobkovic. Potom se majitelé velmi často střídali až ji v roce 1740 koupil Václav Karel Schroll ze Schrollenbergu. Schroll dal zbourat starou tvrz a na jejím místě postavil r. 1770 pozdně barokní zámek. Po smrti Václava Karla Schrolla ze Schrollenbergu se opět majitelé velmi často střídali, až jej získal továrník Jan

    30.10. 2005


    Vložit do oblíbených
    Ústecký kraj,  Louny  (LN), Libočany

    Místa v okolí

    Kontaktní informace
    Ústřední archiv zeměměřictví a katastru
    Pod sídlištěm 9/1800
    182 11 Praha 8
    Tel: 284 041 681
    URL: http://archivnimapy.cuzk.cz/ISAR/Data/Aktuality.htm
    E-mail: miroslav.kronus@cuzk.cz
    Základní informace místa
    ID místa: 3545
    Typ místa: zámek
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: nepřístupno
    Odkaz: https://www.hrady.cz/index.php?OID=3545
    Uveřejněno: 6.11.2005
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama