Kostel sv. Alžběty původně renesanční vystavěný po roce 1553. Barokně přestavěn v letech 1718–1728. Velká novorománská přestavba v letech 1876-9. Při poslední přestavba v roce 1935 byl rebarokizován. Kostel jednolodní obdélná stavba s pravoúhlým presbytářem s apsidou
Kostel sv. Alžběty v Čáslavi
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Město Čáslav leží 11 km jihovýchodně od Kutné Hory a 33 km západně od Chrudimi. Okolo města vede silnice I/38, která spojuje Kolín a Čáslav s Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Městem dále prochází železniční trať č. 230 vedoucí z Kolína do Havlíčkova Brodu. Kostel sv. Alžběty najdeme při jízdě z Náměstí Jana Žižky směrem na Prahu, za kruhovým objezdem na levé straně.

historie

Poté co roku 1522 vyhořely oba čáslavské špitály, nacházející se poblíž minoritského kláštera, rozhodla roku 1553 městská rada o přenesení špitálů na předměstí. Krátce poté byl na horském předměstí postaven v renesančním stylu nový špitál s kostelem sv. Alžběty a hřbitovem. Několikrát byl přestavován. Z přestavby v roce 1600 pochází část obvodového zdiva, roku 1697 je zmiňován jako velmi sešlý, snad byl tehdy i opravován. Barokně byl přestavěn v

popis

Kostel sv. Alžběty je jednolodní stavba s pravoúhlým presbytářem s apsidou. Na hlavním oltáři je umístěno barokní sousoší sv. Alžběty s žebrákem jejich nohou. Kazatelna pochází z poloviny 18. století. Na starém hřbitově za kostelem zůstalo několik náhrobků, které pochází většinou z první pol. 19. století. U kostela stojí renesanční zvonice (viz samostatné heslo).

Kutná Hora  (KH)
    Čáslav