Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
rodný dům Antonína Dvořáka, Nelahozeves
Hrady.cz
Dům ze 17. stol. Dvořákovi rodiče zde provozovali hostinskou živnost. Na domě pamětní deska z r. 1913. R. 1949 převzal objekt stát a vybudoval zde Památník, změněn na Muzeum Antonína Dvořáka. Současná expozice z r. 1971, aktualizována r. 1991. Na návsi stojí socha, která znázorňuje skladatele.
Rodný dům Antonína Dvořáka v Nelahozevsi
© Pavel Vítek 03/2014
Graficke pismenko Obec Nelahozeves je dále vzdálena 22 km vzdušnou čarou severně od Prahy. Obcí prochází železniční trať Praha – Ústí nad Labem a pod zámkem a u rodného domku je zastávka. Do Nelahozevsi dojdeme pohodlně po Dvořákově stezce 3 km pěšky z Kralup nad Vltavou kolem řeky Vltavy, skal a tunelů okolo železniční tratě. Rodný domek Antonína Dvořáka nalezneme na konci návsi pod nelahozeveským zámkem, proti kostelu sv. Ondřeje

popis

Nejstarší dochovaná písemná zpráva o Nelahozevsi pochází z roku 1352. Dům s číslem popisným 12 pochází již ze 17. století. Rodiče Antonína zde v letech 1840 – 1847 a znovu potom v letech 1854 – 1855 provozovali hostinskou živnost. Stavení je označeno pamětní deskou od sochaře Františka Hnátka z roku 1913. Roku 1949 převzal objekt stát a vybudoval zde nejprve Památník, který byl později změněn na Muzeum Antonína Dvořáka. Památník byl zpřístupněn