Mlýnský vrch

Schlachtberg
Mlýnský vrch, zalesněné žulové bradlo nad rybníkem při cestě z Blatna do Stebna, byl pravděpodobným místem srážky císařských rejtarů se vzbouřenými sedláky ze širokého okolí. K nerovnému boji došlo dvě hodiny po poledni dne 25. dubna roku 1680.
© Prudký Martin, 02/2015
Graficke pismenko Mlýnský vrch je zalesněné skalnaté bradlo mezi cestou z Blatna do Stebna a Blatenským rybníkem, nedaleko bývalého mlýna U Vondráka, východně od blatenského nádraží.
Prudký Martin, 19.1. 2014

Schlachtberg - Bitevní hora
    Mlýnský vrch, žulový kopec o nadmořské výšce 418 metrů, je pravděpodobným místem srážky vzbouřených nevolníků s císařskými rejtary dne 25. dubna 1680. Bitva byla vyvrcholením selské rebelie, která otřásla českým venkovem od východních po západní Čechy. Byla reakcí na robotní patent císaře Leopolda I., vysoké ceny zboží a surovin, které museli poddaní nakupovat od vrchnosti. K nepokojům se schylovalo již od zimních měsíců a důvod nespokojenosti

Prudký Martin podle Selské rebelie roku 1680 - Jaroslav Čechura, 19.1. 2014