Domek, typická zemědělská usedlost a kovárna s jednou obytnou místností, je místem, kde se narodil Václav Veverka kovář a s bratrancem Františkem vynálezce ruchadla, které zjednodušovalo a zkvalitňovalo orbu. Na zahradě domku památník ve tvaru pylonu, za domem památník v místě první orby ruchadlem.
Pohled od jihovýchodu
Graficke pismenko Místo kde se dne 10. prosince 1790 narodil Václav Veverka, kovář a s bratrancem Františkem vynálezce ruchadla. Domek je typickou zemědělskou usedlostí a kovárnou s jednou obytnou místností. Na domku je umístěna pamětní cedule, na zahradě stojí památník bratranců Veverkových ve tvaru pylonu. Další pomník v podobě ruchadla na obelisku stojí o pár kroků severovýchodně od domu, na místě, kde Veverkovi poprvé v roce 1827 orali se svým novým ruchadlem. Jednalo se o pluh, který půdu rozrušoval a provzdušňoval, ale ještě převracel tak, že vrchní vrstva se dostávala dolů a spodní vrstva odpočaté půdy navrch. O vynález byl mezi zemědělci velký ...

technická památka
    Pardubický kraj