Kamenná věž ze 13. / 14. stol. je jediným pozůstatkem Choceňské brány, která byla součástí městského opevnění a jednou ze tří městských bran. Opakovaně poničena požáry, vždy však opravena. R. 1808 zbořena přední brána, po velkém požáru r. 1844 zbořen průjezd brány a malá věž; opravena jen velká věž.

Letní komentované prohlídky věže:

Graficke pismenko Choceňská věž je přístupná v létě v rámci sobotních komentovaných prohlídek městských věží. Prohlídky začínají dvakrát denně před MÚ, vstupenky si je možno zakoupit v Informačním centru (v přízemí budovy MÚ Vysoké Mýto na náměstí Přemysla Otakara II.).

historie

Choceňská brána (nazývaná také Karaska) byla postavena koncem 13. stol. nebo v 1. pol. 14. stol. (Městské brány v Čechách, UPČ). Doba výstavby brány není zcela přesně známa. Brána se dvěma věžemi byla součástí městského opevnění, které bylo budováno od konce 70. let 13. století do 14. stol. a společně se svými sestrami Pražskou a Litomyšlskou branou střežila vstup do města. Zmiňuje se v letech 1433 – 1435. Stejně jako ostatní památky ve Vysokém

Vojtěch Barcal, doplněno redakcí dle Encyklopedie městských bran v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Zdeněk Fišera, Libri 2007; http://infocentrum.vysoke-myto.cz; Městské brány v Čechách, Tomáš Koutek, Brána 2003; Umělecké památky Čech, Moravy a Slezska 4., 4.7. 2013

popis

Věž (22 m vysoká) se nachází ve východní části historického jádra poblíž jeho severovýchodního nároží ve Vladislavově ulici tam, kde začíná největší vysokomýtský park - Jungmannovy sady, které se táhnou podél hradební zdi, která na věž kdysi navazovala. Původní městská brána sestávala z hlavní věže, střední části v podobě hradby s průjezdem a menší věže. Zachovala se jen hlavní věž. Věž je třípatrová kamenná stavba s malými okénky, zdi z

Vojtěch Barcal, doplněno redakcí podle Encyklopedie městských bran v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Zdeněk Fišera, Libri 2007; http://infocentrum.vysoke-myto.cz, 8.7. 2013