Pila byla pravděpodobně vybudována v souvislosti s barokní přestavbou rajhradského kláštera kolem roku 1721 za probošta Pirma. Opravit ji dal roku 1763 probošt Bonaventura Pitr. Od poloviny 19. století ji vlastnil mlynářský rod Tomků. Svému účelu sloužila do roku 1920, kdy byla zrušena.
© Milan Caha 11/2012
Graficke pismenko Pila byla pravděpodobně vybudována v souvislosti s barokní přestavbou rajhradského kláštera kolem roku 1721 za probošta Pirma. Zajímavostí je, že při číslování rajhradských budov dostala pila "čestné" číslo 1 (např. klášter měl až č. 5). Přestavit a opravit ji dal roku 1763 probošt Bonaventura Pitr. Tato oprava je zachycena na latinsky psané pamětní desce z roku 1795 s textem: "Otmar zastavuje vody tekoucí po 32 roky – toto dílo dal znovu obnoviti. Leopold 1795". Od poloviny 19. století pilu užíval mlynářský rod Tomků. Svému účelu sloužila do roku 1920, kdy byla zrušena a její střecha byla stržena.
Milan Caha (zdroj:tabule naučné stezky), 29.11. 2012

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)