Rozsáhlé zříceniny gotického hradu. První zmínka r. 1369. Koncem 15. st. zcela zničen požárem a r. 1519 uváděn jako pustý. Keramické nálezy dokládají lidskou přítomnost ještě v 17. st. Dochováno torzo okrouhlé věže, paláce a terénní zbytky opevnění.
Zbytky obytné věže hradu
Nedaleko zastávky vláčku Hradsko na žluté turistické cestě se nachází nad řekou Jizerou zříceniny hradu Nístějka. Z hradu se nezachovalo mnoho, díky své poloze rozhodně patří ke zříceninám, které stojí za navštívení. Kolem roku 1390 byla Nístějka v držení pánů z Vartemberka. Dále viz. A. Sedláček kn. 10. str. 298.
28.5. 2002
historie

Hrad Nístějka byl nejvýše položeným hradem v Pojizeří. Jeho polohu a stavební dispozici zcela předurčoval terén, na němž byl postaven. Pevné základy poskytlo skalní bradlo, klínovitě sevřené tokem Jizery a Vysockým potokem vtékajícím do ní z pravé strany. Ze strany potoka i směrem od Jizery skýtaly naprosto bezpečnou ochranu strmé svahy ostrohu, na severozápadní straně však bylo nutno vstup do předhradí chránit příkopem. Pro větší bezpečnost zde byla postavena i věž, která kryla přístup k příkopu a chránila přechod do přední části hradu. Její zbytky jsou dodnes v terénu patrné. Prostor předhradí býval kdysi obehnán hradbami, které se však nedochovaly stejně jako budovy, jež tu stávaly. Na nejzazším konci ostrohu, který spadá prudce na tři strany do údolí, stával na nepravidelném skalisku hradní palác. Přístup k němu byl možný jen přes další příkop vyhloubený ve skále, který ho odděloval od předchozího skalního útvaru. Z paláce…  číst dále

Další texty historie

O tajných chodbách

Z hradu Nístějka prý vedly tři tajné chodby: Jedna pod Márinkův kříž ve Vysokém nad Jizerou, druhá do sklepení jedné chalupy středověkého původu ve Sklenařicích a třetí chodba do skal pod hradem.

Ondřej Peterka, Putování po hradech, tvrzích a zámcích království českého, 5.1. 2013

Půdorys místa

Plán hradu Nístějka, 1. Cesta od potoku Vysockého; 2 cesta z výšiny; 3. příkop; 4. předhradí s věží; 5. věžovaté stavení na předním oddělení hradu, nyní holá skála; 6. palác.
A.Sedláček X./298
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• ve druhé polovině 13. století

datum je přibližné

Hrad byl postaven v 2. pol. 13. stol., jak lze usoudit podle polohy hradní věže (která je zastaralá na to, aby byl hrad postaven r. 1360, kdy je prvně zmiňován, nebo krátce předtím). Hrad má půdorys typický pro valdštejnské hrady. Je patrně stejně starý jako hrad Valdštejn (2. pol. 13. stol.), rodové sídlo Valdštejnů.

• 1300 - 1360

datum je přibližné

neznámo od kdy do r. 1360 byl v majetku Heníka (Hynka) z Valdštejna, r. 1360 je prvně zmiňován v písemných pramenech.

• 1360 - 1383

vlastnil hrad Jindřich z Valdštejna, řečený Nístějka.

• 1383 - 1385

Roku 1383 koupil hrad opatrovník synů Jana z Ralska Beneš Veselský z Vartemberka, který jej držel do r. 1385.

• 1385 - 1390

Po Benešově smrti spravoval hrad Petr Kostecký z Vartemberka, druhý opatrovník synů Jana z Ralska.

• 1390 - 1396

vlastnili hrad Václav a Vilém z Vartemberka, synové Jana z Ralska.

• 1396 - 1410

majitelem hradu je Jindřich z Vartemberka a Nístějky, bratr Václava a Viléma z Vartemberka.

• 1422 - 1446

byl pánem hradu Václav z Jenštejna.

• 1452 - 1459

vlastnil hrad Mikuláš z Jenštejna, syn Václava z Jenštejna.

• 1459

Od roku 1459 byl majitelem hradu Jiří z Poděbrad.

• 1460

hrad celý vyhořel a od té doby nebyl již nikdy obýván.

3.2.2013 08:51 Ondřej Peterka
Rád se na Nístějku vracím a studuji její dějiny. Je to tam takové tajemné a krásné.
Ale chybí archeologický výzkum, který by blíže popsal rozlohu hradeb a zobrazil hmotovou rekonstrukci.
Stojí za navštívení !
10.7.2007 14:14 Ondřej Hájek
Všem náštěvníkům hradu Nístějky se chceme omluvit, že pro zvýšení vaší bezpečnosti nebudeme moc vybudovat zábradlí okolo prvního skalního bloku v zadní části. Bohužel jsme na to nedostali patřičné povolení. Žádáme vás tedy, aby jste dbali svojí bezpečnosti v celém, ale nejvíce v zadní části hradu. Předem děkuje Ondřej Nístějský z Hájku předseda OSHN
2.8.2008 09:20 M.V. Liberec
Dobrý den
Prosím Vás o zaslání podrobnějších informacích o DVD s tématam "Nístějka".
Konkrétně jeho dostupnost popř.kontakt na disributora.
Děkuji
chains.cooper@seznam.cz
31.10.2005 00:00
Informační cedule se neztratily, jen je dobří lidé ze Sdružení pro záchranu hradu Nístějka na zimu demontovali a schovali.(Markéta)
13.6.2007 12:54 Luban-jednatel OSHN
26.5.2007 při akci "Za Nístějku krásnější" byly na Nístějce informační tabulky s popisem, opět instalovány Občanským sdružením hradu Nístějky. Při této akci byl vyroben i žebřík do skalního příkopu a proveden úklid spadlých větví a stromků. V pátek 8.6.2007 bylo na Nístějce poraženo asi 12 stromů napadených kůrovcem, takže Nístějka je nyní zalitá sluncem a je z ní krásný výhled na údolí Jizery a na okolí, hlavně na osadu Jilm.
Liberecký kraj,  Semily  (SM), Vysoké nad Jizerou