Klasicistní centrální kapli v Černousích postavil roku 1797 podle projektu Antona Otta stavitel Franz Thun (Thum) jihozápadně od zdejšího zámku jako jeho příslušenství. Válcová loď kaple krytá kopulí s lucernou je doplněna předsíní a protilehlou sakristií. Po r. 1945 zchátrala, nedávno opravena
Kaple od severu
© Ivan Grisa 07/2011
Černousy se nacházejí západně od silnice I/13. Na stejnojmenné železniční zastávce končí vlaky od Liberce a Frýdlantu (zhruba 1 km západně od kaple, po zelené značce a cyklostezce 3006). Kaple je přístupná při bohoslužbách, které se konají o lichých nedělích od 11.00.

Kaple svatého Jana Nepomuckého v Černousích
    Jako příslušenství někdejšího zámku byla roku 1797 postavena samostatně stojící klasicistní kaple svatého Jana Nepomuckého. Projekt Antona Otta realisoval clam-gallasovský stavitel Frantz Thun (Thum). Hlavní válcová loď krytá kopulí s lucernou je doplněna předsíní a protilehlou sakristií. Po roce 1945 stavba chátrala, v posledních letech byla důkladně opravena.
    Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Černousy