Hrad z poloviny 13. století. V 1. pol. 15. stol. se stal útočištěm loupeživých rytířů. Po potlačení habsburského povstání v roce 1710 vypálen a stává se pustý.
Severní část jádra
© Roman Řezáč 08/2005
Zříceniny hradu Lednica se nacházejí přímo nad stejnojmennou obcí, ke své stavbě hrad příhodně využil vysoké a strmé skalní bradlo. Lednica je svým utvářením, zvláštnostmi i polohou mezi ostatními hrady velmi výjimečná. O tom ještě bude řeč. Je však předem potřeba upozornit, že je výjimečná i z té smutné stránky. Patří totiž k místům, která jsou krásná a zároveň nebezpečná. Bohužel poměrně často zde dochází k úmrtí těch, kteří podcení nástrahy zříceniny. Především jde o úzké bradlo s vytesanými schody se strážnicí, nacházející se několik desítek metrů nad hradem a přístupné žebříkem. Tady chybí jakékoliv zábradlí, bezpečno je pouze v úzké chodbě se schody mezi žebříkem a strážnicí. Druhou častou příčinou je lákající pohled z okraje hradby jádra hradu, která je však díky drobným kamenům a rozpadajícímu se pojivu hodně kluzká. Tato situace došla už tak daleko, že vstupní bašta, která je jediným možným vstupem do hradu byla osazena mříží a zámkem, který však vydrží na svém místě většinou jen pár dnů. Podle místního tisku je snaha starosty místo uzavřít velká, takže se může stát, že při návštěvě jej bohužel najdete nepřístupné… Teď však již k těm příjemnějším věcem, především k výjimečnosti hradu. Jeho jádro přiléhá z východní strany k o několik desítek metrů vyšší skále, díky níž je celá tato část dokonale chráněna. Vstup na přiléhající a osamocené skalní bradlo byl z druhé strany nemožný a ohrožení odtud tedy nehrozilo. Z této strany však vedl přístup, a to unikátní, přes deset metrů dlouhou, mírně se vlnící chodbou, vytesanou ve skále. Chodba na druhé straně ústila několik metrů nad zemí a byla přístupná žebříkem (ten je tu i dnes, i když novodobý). Teprve až později byl tento vstup opatřen okrouhlou baštou, která jej skryla a stala se tak „vstupní bránou“ do hradu. Před ní ještě vzniklo menší předhradí se zalamovanou…  číst dále

rekonstrukce

Do květnu 2013, kdy začala rekonstrukce, byla zřícenina volně přístupná. Po jejím částečném dokončení je hrad přístupný veřejnosti, ale pouze ve značně omezených návštěvních hodinách.

historie

Vznik hradu se datuje do poloviny 13.století, v té době byl královským majetkem. V roce 1432 byl v držení husitů. Poté často měnil majitele a stal se i útočištěm loupeživých rytířů. Z nich byl asi nejznámější Michal Telekessy, který byl nakonec popraven. Od roku 1616 se majitele stal Juraj Rákóczi. Během habsburského povstání obsadili hrad kuruci Františka II. Rákócziho, po potlačení povstání byl hrad v roce 1710 vypálen a od té doby je pustý.

Lednická bílá paní

Lednickou bílou paní je nazývána krásná Katarína, kterou si hradní pán vzal za manželku v místním kostele. Chtěl uplatnit právo první noci i přes nesouhlas Kataríny. Dal ji odvést na hrad a obléct do bílých šatů. Katarína mu však v noci z hradních komnat utekla a skočila z hradeb. Na místě její smrti dnes stojí dřevěný kříž a lednická bílá paní se dosud zjevuje v letních měsících návštěvníkům.

Půdorys místa

půdorys hradu Lednica a jeho hrubé vývojové schéma, 1-jádro ze 13. století a počátku 14. století, 2-rozšíření ve 14. století, 3-přestavba a rozšíření v 15. století, 4-zdi z první pol. 16. století na starších základech, 5-16. století
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Slovensko, Trenčiansky,  Púchov  ( Pu ),