V místech Podhůrského dvora staví Pernštejnové v 1/2 16.st. v daňčí oboře renesanční lovecký zámeček - Jägerhaus. Prodělal několik stavebních úprav, barokních, klasicistních i architektonicky devastujících z konce 20.stol. Dnes byl vrácen do klasicistní podoby a je nejstarším objektem obce Ráby.
Původně renesanční Lovecký zámeček
Graficke pismenko V místech, kde dnes stojí ves Ráby, stál Podhůrský dvůr, který náležel k pardubickému pernštejnskému panství a v jeho okolí byla obora pro daňky. V průběhu první poloviny 16. století tady nechávají postavit Pernštejnové malý lovecký zámeček, také zvaný Jägerhaus. Zámeček byl původně patrový a obdélný, obklopený rozsáhlou zahradou. Zámeček prodělal pozdější barokní a klasicistní úpravy. Dalšími pozdějšími přestavbami (1962 - 1985) byl ráz budovy zcela změněn, resp. architektonicky zcela zdevastován. Před rokem 1989 byla budova v majetku JZD. Do nedávné doby byla budova v zanedbaném stavu. Na budovu byl dokonce v roce 1987 vydán demoliční výměr. Dnes ...
Michal Doležal , 17.12. 2011

Časová osa