Klasicistní dům z roku 1796 (stavitel Josef Arnold) s bohatou štukovou výzdobou. Sídlo farního úřadu Církve československé husitské. V tomto domě v roce 1850 bydlela Božena Němcová.
Dům od jihozápadu

Dům na Kristiánově

Graficke pismenko Dům č.p. 35/V byl postaven roku 1796. Jeho stavitelem byl Josef Arnold. Je součástí sídliště Kristiánov, které vznikalo v těsném sousedství libereckého zámku na přelomu 18. a 19. století. Původní název této lokality zněl "Skřivánčí vrch", nové jméno "Kristiánov" je odvozeno od zakladatele sídliště, hraběte Kristiána Filipa Clam-Gallase (po němž nese jméno i sklářská osada v Jizerských horách). Ve středu nového sídliště stavitel Antonín Otta z Frýdlantu založil pravidelné čtvercové náměstí, i když je zde pro tento účel naprosto nevhodný, svažitý terén. Náměstí mělo uprostřed kašnu a po okrajích aleje lip. Dům u dvou sfing stál ...
Vojtěch Basl, zdroj: Technik Svatopluk: Liberecké domy hovoří. Komise cestovního ruchu města Liberce, Liberec 1992, 30.10. 2010

popis

Uspořádání domu U Dvou sfing vypovídá o tom, jak vypadaly ostatní domy na Kristiánově. Uprostřed průčelí se nachází původní vstup do domu s krásným kamenným ostěním (dnes okno do modlitebny). Průčelí má vystupující rizalit ukončený barokně tvarovaným štítem a vázou na vrcholu. Celé průčelí je bohatě zdobené nad okny štukovými girlandami z listů a květů, na nárožích nalézáme pilastry s bosáží a korintskými hlavicemi. V parapetech pod okny jsou

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)