Barokní kaple na bývalém krumlovském městském hřbitově byla postavena na místě staršího objektu roku 1717. Sloužila i jezuitskému domu nemocných, který stál v sousedství. Hřbitov zanikl 1892, kapli od roku 1969 užívá Církev československá husitská.
Kaple od severozápadu

Kaple svatého Martina v Českém Krumlově

Graficke pismenko Nový městský hřbitov byl na levém břehu Vltavy založen roku 1585. Pro jeho potřeby sloužila dřevěná kaple. Její náhrada zděným objektem se chystala roku 1620, připravený materiál byl však využit k zesílení opevnění zámku v souvislosti se začínající třicetiletou válkou. Ke stavbě zděné kaple došlo až roku 1717. Nedaleko od ní fungoval tehdy jezuitský dům pro nemocné, jehož obyvatelé kapli užívali.
Hřbitov byl zrušen roku 1892. Jeho plocha byla spojena s někdejší jezuitskou zahradou, čímž vznikl současný městský park.
Kapli od roku 1969 využívá Církev československá husitská jako svou modlitebnu.
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.encyklopedie.ckrumlov.cz/docs/cz/mesto_histor_kapmar.xml, 15.5. 2010