Jednodílné výšinné hradiště o ploše 2,6 ha na skalnaté ostrožně nad potokem Výrovka. Ostrožnu přetínal dnes již nezřetelný šíjový val dlouhý cca 120 m. Datování hradiště je nejisté, je kladeno do pozdní doby bronzové a raného středověku.
ostrožna hradiště z centra obce
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Jednodílné výšinné hradiště o ploše 2,6 ha leží na skalnaté ostrožně, obtékané ze tří stran meandrem Výrovky, severovýchodně od středu obce Doubravčany. Na východě ostrožnu přetínal šíjový val dlouhý cca 120 m a ještě nedávno vysoký necelé dva metry. Dnes je val v důsledku intenzivní zemědělské činnosti v terénu jen těžce identifikovatelný, velmi zřetelný je stále na leteckých snímcích. Plocha hradiště nebyla nikdy soustavně archeologicky zkoumána, proběhl pouze záchranný archeologický průzkum, který vyloučil existenci předhradí. Proto je datování hradiště velmi nejisté, na základě souvislosti s nedalekým hradištěm v poloze Na Šancích je v literatuře kladeno do pozdní doby bronzové a raného středověku.
Milan Caha (zdroj: Čtverák, V. - Lutovský, M. - Slabina, M. - Smejtek, L.: Encyklopedie hradišť v Čechách. Libri, Praha 2003), 8.1. 2010