Zařízení k zachycování podpovrchové vody, vybudované v roce 1862. Roku 2000 byly zrekonstruovány. Sloužily zejména k napájení dobytka a k uchovávání potravin.
dochované haltýře
© Milan Caha 08/2009
Haltýře stojí přímo na žluté turistické značce, cca 300 m od centra obce. Zaparkovat lze na místní komunikaci, cca 100 metrů daleko.
8.8. 2009

historie

Haltýře, či "džbery" jsou zařízení, která v obci bez zdroje povrchové vody sloužila k získávání užitkové vody, zejména k napájení dobytka. Bezděkov nad Metují trpěl v minulosti nedostatkem vody, protože zde bylo třeba kopat studny do značných hloubek. Kromě tohoto zdroje však zde byly vývěry podpovrchové vody, která stékala po nepropustné vrstvě podloží. Na jejich místech byly vyhloubeny jámy, ty byly obezděny pískovcovými balvany bez malty,

Milan Caha dle různých zdrojů na Internetu, 8.8. 2009