Hrady.cz
Původně panský mlýn z 15. stol., doložen 1431. Současnou podobu (i název) získal po přestavbě po r. 1680. Ve zdivu jsou údajně zazděny fragmenty románského kostelíka sv. Vojtěcha, který stával na hradišti nad mlýnem.
© Milan Caha 08/2007
Mlýn leží u říčky Výrovky asi kilometr jižně od centra Kouřimi. Kolem něj vede modrá turistická značka a naučná stezka z Kouřimi do Zásmuk.
15.3. 2009

historie

Na místě současného mlýna stával panský mlýn už v době husitských válek. První zmínka o o něm je z roku1431. V 16. století je označován jako „Vojtěchovský“. Je pravděpodobné, že svůj název získal podle kostelíka sv. Vojtěcha, který stával na ploše hradiště nad mlýnem. Jeho románské kamenné prvky jsou údajně zazděny ve zdích mlýna. V roce 1516 zde hospodařil mlynář Vojtěch, který postupně získal značný majetek, včetně nejrozsáhlejších vinic a

Milan Caha (zdroj: Rišlink V.: Kouřim a okolí – průvodce po kulturních památkách. Kouřim 2000), 15.3. 2009