Bachrova vila

(Bachrovna)
Vila z let 1850–1854. Po řediteli dolů PŽS G. Bacherovi nazývána Bachrovna. R. 1889 vypleněna lidem a námět pro román Marie Majerové Siréna. Od r. 1967 kulturní památka, 1975 muzeum Poldi SONP Kladno, Muzeum Strojíren Poldi, zrušeno r. 2006.
Graficke pismenko V Bachrovně bylo do roku 2006 muzeum vývoji kladenského hutnictví a s ním spojeného strojírenství. Kromě bývalého muzea slouží Bachrovna jako sídlo dvou soukromých firem.
Jiří Suchomel , 4.1. 2009

historie

Bachrovna je jednou z nejstarších budov na Kladně. Pochází z 50. let 19. století, kdy sloužila jako soukromý dům. Po založení prvních dolů a Vojtěšské huti kolem roku 1860 zakoupila dům Pražská železářská společnost a zařídila jej jako služební vilu báňských ředitelů. V roce 1887 stavebně rozšířena o věž a druhé patro. Do poloviny 90. let byly v přízemí apartmány centrálního ředitele P.Ž.S. Karla Wittgensteina a v patře byt ředitele dolů

Kladno  (KL)
    Kladno