Moje místa 0
Pravděpodobné místo nejisté tvrze v místě objektu čp. 36 (dvorství). Historie tvrze je spjata patrně s drobnými feudáli, kteří na několika dílech Loukova seděli od poloviny 14. do poloviny 16. století.
Loukovská tvrz
Graficke pismenko Lokalita badateli předpokládané, avšak doposud s jistotou nepodložené loukovské tvrze v poloze Na dvorství, v místě většího statku čp. 36, v těsném sousedství farního kostela obehnaného zdí. Tvrz v místě dvorství by se tak spolu s kostelem nacházela severozápadně od vlastní podélné návsi, v mírně vyvýšené poloze nad ní, což by její existenci jen potvrzovalo.
Obec Loukov se nachází přibližně 5,5 km severovýchodně od města Bystřice pod Hostýnem, při silnici č. 150.

historie

První písemná historická zmínka o vsi Loukově pochází z roku 1348, kdy ves vložil Vavřinec z Količína svému zeti Oldřichovi. Tento feudál je považován za zakladatele zdejšího kostela. Dalšími majiteli tohoto dílu byli Šternberkové. Albrecht ze Šternberka prodává roku 1368 svůj díl vsi Bočkovi z Kunštátu. Z písemných záznamů vysvítá, že Loukov měl ještě třetí díl a to díl, který byl roku 1358 zapsán Mikuláši z Malenovic. Ten jej obratem

Jan P. Štěpánek podle Archeologie Moravy a Slezska 2007: Dalibor Kolbinger - Dávnověké osídlení Hostýnských vrchů IVb, s. 126-133, 21.12. 2008

popis

Přítomnost tvrze v Loukově není doposud uspokojivě vyřešena. Její existenci předpokládá několik významných badatelů a historiků. Existují i domněnky, že tvrze mohly být v Loukově dokonce dvě a trojí vrchnost. Jedna na místě tzv. dvorství čp. 36 a druhá na místě tzv. svobodného dvorství. Jako nejpravděpodobnější místo se již před více než sto lety (František Přikryl 1906 a Eduard Peck 1892) jevilo místo v zahradě za tzv. dvorstvím. Na

Jan P. Štěpánek s využitím Archeologie Moravy a Slezska 2007: Dalibor Kolbinger - Dávnověké osídlení Hostýnských vrchů IVb, s. 126-133, 21.12. 2008