Nevýrazné, postupně mizející tvrziště při východním okraji osady Lány na Důlku. Tvrz postavena zřejmě v průběhu 14. století, později v majetku města Chrudim. Zpustla zřejmě po připojení k Pardubicím.
Příkop mezi pahorky
Graficke pismenko Nejlepší přístup k tvrzišti je z cesty z Pardubic do Lánů na Důlku, kde je přesně před větší zatáčkou ulička mezi ploty. Kousek po tom je mostek přes zavlažovací kanál a před vámi bude vlastní tvrziště.
Petr Nožička , 3.2. 2009

historie

První zmínka o Krchelbech je z roku 1323, kdy se připomíná Beneš z Krchleb. Další písemná zpráva je až z roku 1462 – tehdy Jan Žák starší z Krchleb prodal tvrz a další zboží bratrům Janovi a Jiříkovi z Ohništan. V letech 1502–1547 je tvrz v majetku města Chrudim uváděna jako dobré stavení. Pravděpodoně zpustla až po připojení k pardubickému panství.
    Petr Nožička, čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí II.,kol. autorů, Argo 2000 , 22.12. 2008

popis

Když F. A. Heber popisoval tvrziště, tedy zhruba před 150 lety, bylo úplně zachované. Tvořil jej kruhový západní pahorek a větší oválný pahorek východní, obklopené příkopem a valem vejčitého tvaru. Leželo mezi rybníky Hlubokým na severozápadě, Starým na východě a Zámeckým na jihozápadě. Dnes je dizpozice tvrze hodně nečitelná, i když jsou ještě stále patrny oba pahorky. Západní z nich je porušen meliorací – zde zřejmě stála obytná budova. Na

Pardubický kraj
     Pardubice  (PA)