Kašna na náměstí v Hodkovicích byla postavena r. 1710, původnímu účelu sloužila do pol. 19. stol. V roce 1886 byla nahrazena novou, okrasnou. Odstraněna v r. 1946 a na náměstí vrácena na konci 20. stol.
kašna na náměstí v Hodkovicích nad Mohelkou
© Milan Caha 09/2007
Graficke pismenko Hodkovice byly zásobovány pitnou vodou z pramenů na Záskalí, na které byla v roce 1710 napojena kašna na náměstí. V osmdesátých letech 19. století bylo ve městě instalováno 26 hydrantů, a tak kašna na náměstí přestala sloužit svému účelu. V roce 1886 byla nahrazena novou, s litinovým vodotryskem. Na svém místě stála do roku 1946, kdy byla před reinstalací sochy T. G. Masaryka z hodkovického náměstí odstraněna. Na konci 90. let 20. století byly díky Hodkovické nadaci dobré vůle restaurovány zachovalé části a kašna byla na náměstí navrácena.
Milan Caha (Zdroj: Miroslav Fišar, Hodkovice nad Mohelkou: historie, památky a současnost / Hodkovice nad Mohelkou: Městský úřad, 2001: Sdružení rodáků a přátel Hodkovic nad Mohelkou), 23.1. 2008